contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.


1033 RC Amsterdam
Netherlands

+31 (0)20 2629913

Beautiful Distress was founded on the concept that there is a great deal of mental suffering, that not enough people are aware of this and that not enough is done to stop it.

The Foundation uses art in an attempt to open up the world of psychiatry and battle the stigma attached to it.

Why art? Beautiful Distress believes that art is pre-eminently capable of articulating and depicting the human condition

Alle Nieuws Items

 

 

They Live In Us - expositie Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis

Stichting Beautiful Distress

Zijlmans_Jongenelis:  THEY LIVE IN_US 2020 - video-stil: 2020 IS THIS GOOD OR IS THIS BAD

Zijlmans_Jongenelis: THEY LIVE IN_US 2020 - video-stil: 2020 IS THIS GOOD OR IS THIS BAD

“They Live In Us”, het nieuwste project van beeldend kunstenaars Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis, is een korte film over de geheimzinnigheid, de angst, en de charme, van het besef dat je nooit zeker kunt zijn van het beeld dat je van de werkelijkheid hebt. In de tentoonstelling “They Live In Us (I Am A Very Detailed Person)” die van 25 september tot en met 25 oktober te zien is in het Beautiful Distress House in Amsterdam, tonen zij een preview van deze film.

In verband met verduistering voor de filmvertoning is de tentoonstelling alleen ‘s avond te bezoeken.

“They Live In Us” is een visueel en auditief spektakel dat een meeslepend beeld geeft van angstige onzekerheid. Het is een poëtisch bericht uit de duistere wereld van de mens die twijfelt over wie hij is en over hoe hij signalen uit de buitenwereld moet interpreteren.

I AM A VERY DETAILED PERSON

Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis waren in 2019 drie maanden te gast in de residency van Beautiful Distress in Kings County Hospital in Brooklyn, New York. Als artist-in-residence woonden ze op de zevende verdieping van een leegstaand gebouw van het ziekenhuis en werkten ze dagelijks met staf en patiënten van de dagbehandeling op de afdeling psychiatrie. Ze gaven workshops, participeerden in het therapie programma en namen deel aan bijeenkomsten met ex-patiënten (“They live in us” en “I am a very detailed person” zijn uitspraken van patiënten die zij vaak zagen).

Deze ervaringen vormden het uitgangspunt voor korte scènes die een verhaal vertellen over een verwarrende realiteit. De indrukken die Zijlmans en Jongenelis opdeden op de afdeling psychiatrie zijn in de scènes vermengd met hun ervaring permanent te wonen en werken in het spookachtige, verlaten gebouw op de campus van het Kings County Hospital. De fantastische en soms angstaanjagende scènes zijn, samen met de staf van het ziekenhuis, op locatie uitgevoerd en gefilmd.

"They Live In Us" speelt zich af in een gebouw in Brooklyn, tegen het decor van een arme stadswijk met 24-7 het geluid van loeiende sirenes van af- en aanrijdende ambulances. Het gebouw is een metafoor voor het eigen denken, waar je niet aan kunt ontsnappen. Het is als een organisme waarin je opgesloten zit. Er komen wel signalen van buiten naar binnen, geluiden, sirenes, wind, maar er gaat niets uit. Soms kun je in je hoofd iets goedpraten, ontzenuwen, of wachten tot het voorbijgaat of tot iets anders meer aandacht opeist. Maar er is geen manier om uit je eigen hoofd weg te komen. Daarom spelen alle scènes van ‘They Live In Us’ zich af binnen in het gebouw. De geluiden die van buiten tot in het gebouw doordringen zijn aanleiding voor hersenspinsels, fantasieën en nieuwe verhaallijnen. De enige manier om zicht te krijgen op de werkelijkheid buiten het gebouw is om door een hoog venster te kijken. De wereld die dan zichtbaar wordt ligt op grote afstand en lijkt vloeibaar. Wat zich daar afspeelt is meeslepend, maar niet erg geruststellend. “They Live In Us” laat zien dat er grote schoonheid schuilt in al die verwarring. En dat die verwarring overal kan zijn. Ook in jouw hoofd.

Zijlmans en Jongenelis verbleven als gasten in 2019 in Kings County Hospital. Terwijl ze, terug in hun Amsterdamse studio, uit de enorme hoeveelheid videomateriaal het verhaal van "They Live In Us" aan het samenstellen waren, sloeg de Covid-19 pandemie om zich heen. Kings County Hospital werd één van de brandhaarden in New York. Iedereen, ook wij hier, belandde in een situatie waarin de relatie met de werkelijkheid een stuk minder vanzelfsprekend was. Veel patiënten van de psychiatrie afdeling van Kings County leven permanent in omstandigheden die een vergelijkbaar effect hebben. Omstandigheden die het dagelijks functioneren ernstig belemmeren: armoede, slechte en gehorige huizen, achtergesteld en zwart zijn. Mensen zitten dicht op elkaar en zijn toch geïsoleerd en eenzaam. Door de lock-down zijn we ons veel meer bewust geworden van het effect van sociaal isolement. “They Live In Us” laat zien dat er naast alle vervreemding ook aanleidingen zijn voor verbinding en reflectie. Soms met onverwachte effecten zoals in de scène met “a man who can not feel his face” waarin een man, om zich beter verstaanbaar te maken, juist hard door een gat in een plexiglas venster tegen een receptioniste schreeuwt en zich daarna uit de voeten maakt, waarna de receptionist in een lange monoloog over zijn welzijn filosofeert.

In dit project hebben Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis intensief samengewerkt met staf en patiënten van Kings County Hospital. De afgelopen jaren hebben ze ook vele andere projecten in samenwerking gerealiseerd. In 2015 maakten ze samen met honderd bewoners uit Amsterdam-Noord performances rond maatschappelijke thema’s in het project “Het Magnetische Noorden”. In 2016 werkten ze samen met de staf van de Penitentiaire Inrichting Zaanstad om een monumentaal fotowerk voor de nieuwbouw te maken. In 2017 was “Het Magnetische Noorden” te zien in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. De video’s van de performances werden voor die tentoonstelling getoond in een spectaculaire installatie met levensgrote inkttekeningen. In 2018 zijn de inkttekeningen onder de titel “Manifestations of Optimism” te zien geweest bij Andriesse ~Eyck Galerie. Naast de film worden ook een aantal nieuwe inkttekeningen in de ruimte getoond, die de kunstenaars naar aanleiding van hun verblijf en als aanvulling op de film hebben gemaakt.

Expositie Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis

25 september-25 oktober @BeautifulDistress House
Feestelijke opening: vrijdag 25 september 19.30u

Let op: gewijzigde openingstijden!
De tentoonstelling is alleen ‘s avonds geopend
Iedere donderdag, vrijdag en zaterdag van 20:00 tot 22:00 uur

Ingelast: Ook zondagavond 25 oktober zal de film te zien zijn.

Vanwege de maximale bezetting in verband met de anderhalve meter maatregel is er een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd toegestaan. We verwachten niet dat het nodig is om te reserveren, maar als je zeker wilt zijn van een plek, stuur dan een mail naar: info@beautifuldistress.org

Gesteund door het Mondriaan Fonds en Beautiful Distress

mondriaanfonds.png
bd vignet (1).jpg